Otomatik-Manuel İmaj Farkı Nedir?

Başlıkta yer alan sorunun cevabını ilgili imajlar içinde açıklamış olasam da çok gelen sorular arasında yer almayı başaran bir soru olarak karşıma çıkıyor. Bu sebeple derli toplu şekilde tekrar değinmekte fayda var diyerek yazmaya başlıyorum.

Otomatik (Clonezilla imaj) nedir?

Sağlıklı çalışan bir bilgisayarın yada etkileşimli tahtanın çalışır halinin, Clonezilla programı kullanılarak yedeklenmesi ve bu yedeğin yine clonezilla programı ile İSO paketine dönüştürülmüş halidir.
Yedeğini aldığınız bilgisayar UEFİ destekliyse alacağınız yedek UEFİ destekli olur, UEFİ destekli olmayan bir bilgisayar ise yedeğiniz eski tip bios versiyon şeklinde olur.

UEFİ destekli olan bir bilgisayara eski tip bios destekli olan bir yedeği (imajı) UEFİ destekli bilgisayara yükleyip uefi seçeneğini kapatarak bilgisayarı sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz ama UEFİ destekli bir imajı eski tip bios sürüm bilgisayara yükleseniz de bilgisayar açılmaz. Clonezilla imajı yükleme esnasında yada sonrasında UEFİ&Bios olan paket şeklini değiştiremezsiniz. Paket içeriğinde sistem nasıl ayarlandıysa bilgisayara öyle yüklenir.

Bu durumu etkileşimli tahtalar üzerinden örnekle açıklayayım: Faz1 Vestel etkileşimli tahtalarda UEFİ  desteği yok, faz2 vestel ve faz3 arçelik tahtalarda uefi desteği mevcut. Faz1 de çalışan bir imajı eğer içinde benim imajlar gibi ilgili sürücüleri varsa faz2 ve faz3 uefi seçeneğini kapatarak sorunsuzca yükleyebilirsiniz, ama faz2 yada faz3’te uefi destekli kurulmuş olan bir imajı faz1’e yükleyip tahtayı çalıştıramazsınız.

Manuel İmaj nedir?

Manuel imaj yine Clonezilla-Otomatik kurulum imajda olduğu gibi, sağlıklı çalışan bir bilgisayarın yada etkileşimli tahtanın çalışır halinin, dism++ programı kullanılarak yedeklenmesi ve bu yedeğin yine orijinal windows İSO dosyası içindeki install.esd dosyası ile değiştirmesi suretiyle hazırlanan bir imaj türüdür.

Otomatik Kurulum ile Manuel Kurulum İmajın Farkı Nedir?

Otomatik Kurulum Manuel Kurulum
  1. Formata başlama esnasında usb bellek seçimi ile yükleme işlemi başlar, imajda varsa kurulum parolası girilir, paralo girildikten sonra yükleme otomatik olarak başlar ve bitince bilgisayar kapanır yada duruma göre yeniden başlar.
  2. Kuracağınız bilgisayar&etkileşimli tahtanın diskindeki verileri tamamen silip, imaj içinde belirlenmiş disk bölümleme şekline göre yeniden bölümlere ayırır.
  3. Bilgisayarın donanım hızına göre 5-8 dakika gibi bir sürede yüklenir.
  4. İSo paketi UEFİ destekliyse sistem UEFİ destekli Bios destekli ise Bios destekli olarak yükleme yapılır. İSO dosyasındaki sistem, bilgisayarın uefi yada bios destekli olup olmadığını alğılamaz. Windows 10 Otomatik Kurulum Evrensel İmajlarda UEFİ desteği yok, Aynı şekilde Faz1-Faz2 Olarak Geçen otomatik imajlarımda da UEFİ desteği yok. Windows 11 Otomatik Evrensel İmajım UEFİ olarak kurulur.
  5. Sadece sda disk yapısına sahip bilgisayarlara kurulur. Özel olarak hazırlanmadıysa, yeni tip NWME disk olan bilgisayarlara kurulmaz.
  1. Formata başlama esnasında usb bellek seçimi ile yükleme işlemi başlar, standart windows yüklemesi şeklinde ilgili adımları sırasıyla takip ederek yükleme yaparsınız.
  2. Kuracağınız bilgisayar&etkileşimli tahtanın diskinin tamamını yada bir kısmını silme kararını windows yükleme disk seçimi esnasında siz yaparsınız.
  3. Bilgisayarın donanım hızına göre SSD’lerde 10-15 dakika, standart HDD olan bilgisayarda 20 dakika cıvarında yüklenir.
  4. Eğer iso dosyasını usbye uygun şekilde atarsanız, bilgisayar UEFİ destekli ise sistem UEFİ desteği aktif olarak kurulur, Bios destekli ise bios versiyona uyumlu şekilde kurulur. İSO dosyasındaki sistem, bilgisayarın uefi yada bios destekli olup olmadığını alğılar.
  5. Hem SDA tip disk içeren bilgisayarlara hem de NWME disk içeren bilgisayarlara kurulabilir

ÖNERİM: Bilgisayarın disk yapısı SDA mı NWME mi bilmiyorsanız MANUEL kurulum imaj tercih ediniz. Son 2 yıl içinde satıl alınmış olan ve SSD’li olan bilgisayarlar genelde NWME içermektedir.

Bu dresteki imaj videosunda manuel kurulum bir imaj gösterilmiştir.

Bu adresteki videoda da  Otomatik kurulum bir imaj gösterilmiştir.

Bilgisayarın UEFİ desteği olup olmadığını nasıl anlarım?

Bilgisayar özellikle son 5-6 yıl içinde alınmış ise büyük ihtimal UEFİ desteklidir. En basit anlama yöntemi, bilgisayarın açılış tuşuna basıp, açılış ekranına bakmaktır. Eğer bilgisayar açılış esnasında ekranda bilgisayarın marka logusu vb bir görsel varsa bilgisayar UEFİ destekli demektir, Windows 10-11 logosu varsa bilgisayar UEFİ destekli değildir yada sistemi kuran kişi bilgisayarı UEFi destekli olarak kurmamış demektir.

Açılış ekranında Windows logosu var ama bilgisasar belki uefi desteklidir nasıl emin olayım derseniz, bilgisayarın biosuna girin, özellikle başlangıç-boot sekmesinde UEFI -legacy kelimelerini arayın, UEFi kelimesi varsa bilgisayar UEFİ destekli demektir.

Umarım faydalı olmuştur.

Kanalıma Abone Olmayı unutmayın!!!

https://www.youtube.com/channel/UCR9_ohpytIU–0SCHxd8Ryg

 

Benzer İçerik

1-2-3-4.Sınıf 1.Dönem Biçimlendirici Değerlendirme Ölçekleri-2024

Dosyalar Güncellendi. Okul adı ve eğitim öğretim yılı vb okula özel bilgileri ilk sayafadan doldurmanız …

Yorum Yapmak İçin E-Posta, WordPress.com, Twitter, Facebook Hesaplarınızı Kullanabilirsiniz

Hafızoğlu.NeT | Katre | Söz Uçar, Yazı Kalır... sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et