Düşünceler, gayeleri doğurur. Gayeler, eyleme dönüşür. Eylem alışkanlıkları oluşturur. Alışkanlıklar da karakteri belirler, Bugün birçoğumuz toplum olarak diyet konusunda ciddi bir hassasiyet göstermekteyiz. Kilo almamak, sağlıklı beslenmek adı altında yediğimiz tüm gıdalarımıza dikkat etmeye çalışmaktayız. Bu çok doğal bir şey. Tabiî ki vücudumuzu etkileyecek olan yiyeceklere dikkat edeceğiz. Ama yediğimiz yiyeceklere dikkat ederken, düşüncelerimizi etkileyen şeylere ne kadar dikkat ediyoruz. Düşüncelerimizi beslediğimiz şeyler, bedenimizi beslediklerimiz kadar yaşam kalitemizi, geleceğimizi etkilemesine rağmen onlara aynı dikkati maalesef gösteremiyoruz, hayal gücümüzü nasıl beslediğimizi incelemeli ve sağlıklı, mutlu, başarılı bir hayat yaşayabilmek için ihtiyaç duyduğu şeyleri sağlamamız lazım.
Sevgili dostlar! hayal gücümüzü ne gördüğümüz, ne duyduğumuz ve dışarıdan ne algıladığımız etkilemektedir. İzlediğimiz bir televizyon programı, izlediğimiz bir film, dışarıda gördüğümüz bir olay, hepsinin izleri düşüncelerimiz üzerinde etkilidir. Onun için düşüncelerimizi kontrol altına almamız lazım. Çünkü düşünceler ha-yatımızı belirler, geleceğimizi belirler. Bazen dalar gideriz. O an aklımızda hangi düşünceler varsa, onları yaşarız. Mutsuz, umutsuz, karamsar düşüncelere sahipsek, bir anda çöküntü haline geçeriz.
Duygularımıza teslim olduğumuz anda biteriz dostlar. Duygularımızı kontrol etmemiz lazım. Beynimiz bir tarla ve sürekli tohumlar ekeriz, düşünce tohumları. Beynimize ektiğimiz düşünce tohumlarına dikkat edelim. Çünkü bir yolunu bulup mutlaka yeşereceklerdir. Eğer her gün beynimize olumsuz düşünceler ekiyorsak olumsuz bir orman içinde kaybolacağız. Beynimize ektiğimiz tohumlar, bizim geleceğimizi belirleyecek. Olumlu düşünceler ekelim ki olumlu düşünceler biçebilelim dostlar. “İnsanın özünü bütün gün düşündüğü şeyler belirler.” der Emerson. O zaman bütün gün düşündüğümüz şeylere dikkat edeceğiz. Düşüncelerimiz bizi hayallerimize, hedeflerimize götürüyor mu, yoksa uzaklaştırıyor mu?
Olumsuz düşünmeye başladığımız zaman, kritik kararlar vermemiz gerektiği anlarda bir türlü duru, sakin bir düşünceye sahip olmadığımız için doğru kararlar veremeyiz. Adeta sis perdesi oluşturur gözlerimizin önünde olumsuz düşünceler. Olumsuz düşünmek bulaşıcıdır. Nasıl ki üzüm üzüme baka baka kararıyorsa, olumsuz düşünen insanlarla aynı mekanı paylaştığımızda, negatif düşüncelere maruz kaldığımızda, radyasyona maruz kalmış gibi oluruz. İlk etapta etkilenmemiş gibi görünsek de uzun süreç içerisinde başkalarının olumsuz düşüncelerinden çok çabuk etkileniriz. Olumsuz düşünce, umudumuzu söndürür, inancımızı yok eder. Olumsuz düşünceye sahip olduğumuz zaman, başarma gücümüzü kaybederiz. Bir şeyleri başarabileceğimize inanmayız. Çünkü beynimizdeki düşüncelerimiz, geçmişte ekilmiş olan olumsuz düşünceler, hep bizim başarısız olacağımızı dile getirir. Ve bu nedenle, sahip olduğumuz birçok potansiyelin farkında olmayız. Yeteneklerimizi göremeyiz. Olumsuz düşünce, hayattan zevk almamızı engeller. Sürekli bardağın boş kısmını görürüz. Sürekli olayların kötü tarafını göreceğimiz, aksaklıkları düşüneceğimiz için de bu hayattan zevk almamızı engeller.
Başarıyı yakalamış insanların konuşmalarını dinlediğimizde, onu başaracaklarını baştan beri bildiklerini söylediklerini duyarız. Ünlü Amerikalı filozof ve öncü psikologlardan biri olan William James, “bu sanki öyleymiş gibi davranmak” ilkesinin bilinci değiştirmek için güçlü bu araç olduğunu savunur James’a göre kendinizi yeni bir içinde düşünmektense, yeni bir düşünme biçimi içinde hareket etmek daha kolaydır. Amacınıza ulaşmak doğrultusunda kesin bir şekilde hareket etmeye başladığınızda bilinçaltınıza, başarmak konusunda ciddi olduğunuzu göstermiş olursunuz. Bir yazar veya ressam olmak istiyorsanız, çok az zaman ayırabilecek olsanız bile yazmaya veya resim yapmaya başlayın. Biriktirdiğiniz çalışmaların miktarı. yeni işiniz ve onu ortaya çıkarma yönteminiz konusunda gerçekten ciddi olduğunuza bilinçaltınızı ikna edecektir.
Hafızoğlu.NeT | Katre | Söz Uçar, Yazı Kalır... sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.