Telegram Gizlilik Ayarları ve Gizli Grup Oluşturma

Hayatımızın olmazsa olmaz bir parçası haline gelmiş olan sosyal medyayı gizlilik ayarlarına dikkat etmeden kullanımı durumunda bir çok istenmeyen durumla karşılaşma ihtimalimiz hayli yüksek. Okul, aile, sohbet, muhabbet amaçlı grup kurma ihtiyaçlarımızı çoğunlukla  WhatsApp programını kullanarak gidermeye çalışmaktayız. WhatsApp programının bazı dejavantajları bulunmakta, bunlardan ilki, grupların daha önce 250 kişi iken şuan 500 kişi ile sınırlı olması, asıl dejvantaj ise  telefon numaranızın  grubun tüm üyeleri tarafından görülebiliyor olması.

Bu soruna çözüm olarak Telegram programı karşımıza çıkıyor. Telegram programı sayesinde oluşturacağımız gruplara dahil olan kişilerle telefon numaramız paylaşılmadan irtibat kurma imkanımız olmuş oluyor. Aynı şekilde katıldığımız kanal ve gruplardaki kişilerden de istediğimiz kişisel bilgileri saklama imkanımız olmakta.
Bu içerikte sizlere  telegramda gizlilik ayarkarını ve gizli  grup kurmayı hızlı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle kullandığınız telefona uygulama marketine girip (Google Play yada App Store) Telegram programını arayıp kuruyoruz.
Program kurulunca açıyoruz, tıpkı WhatsApp’taki gibi telefon numaranızı girip gelen kodu girerek uygulamayı aktif hale getiriyoruz.

Telegram Dilini Türkçeye Çevirme

Telegram giriş sayfasında sağ üste bulunan 3 çizgiye tıklayın, açılan menüden Çark simgesi ile gösterilen Setting seçeneğine tıklayın, yeni bir menü açılacak alt kısma doğru inin dünya işareti ile gösterilmiş olan Language yazan yere tıklayıp, açılan listeden Türkçe’yi seçiniz.

Kullanıcı Adı belirleme

Ardından Telegram ayarlar menüsünü açıyoruz (Ayarlara ulaşmak telefon marka modeline göre değişiklik göstermekle birlikte, genelde telegramın sağ veya sol üst köşesinde yer alan üstü üste 3 çizği simgesi ile gösterilir.) bu 3 çizğili simgeye tıkladığınızda,  programı aktif ederken girdiğiniz isim ve telefon numarasını göreceksiniz.

Açılan menüde ayarlar seçeneğine tıklayın, Hesap bilgileriniz yazan kısım gelecek, bu alanda “Kullanıcı Adı” yazan kısma  Türkçe karakter ve boşluk içermeyen bir kullanıcı adı yazınız.
Burda belirlediğiniz kullanıcı adı ile telegramda arama yapılınca telefon numaranıza sahip olmayan kişilerde sizinle iletişim kurma imkanı buluyor. Aynı zamanda telefon numaranızı vermek istemediğiniz kişiye telegramda kullanıcı adım … burdan yazabilirisiniz deme şansınız oluyor.

  Hesap ayarlarınızın altında, “Bildirim ve Sesler” “Gizlilik ve Güvenlik” seçeneğini göreceksiniz. “Gizlilik ve Güvenlik”  yazan seçeneğe tıklayın. Aşağıdaki görseldeki gibi bir ekran sizi karşılayacak.  Ekranda çıkan ayarları ben hepsini Kişilerim olarak yaptım, yani telefon rehberimde kayıtlı olan kişileri kastediyor. Siz burda Gruplar yazan ayarı Kişilerim olarak işaretlerseniz, rehberinizde kayıtlı olan kişiler dışında hiç kimse sizi herhangi bir gruba ekleyemeyecektir. Bu ekrandaki diğer ayarlarıda gizliliğiniz ve güvenliğiniz için gözden geçirmekte yarar var.

  • Kurulum ve kullanıcı adı belirleme ve gizlilik ayarı işi bittiyse grup oluşturmaya geçelim. Üsteki resimdeki menü telefon markasına&modeline göre değişiyor. Android telefonlarda üst soldan yada alt sağdan bu menüye ulaşmak mümkün. Bu menüyü açınca görselde işaretli olan Yeni Grup seçeneğini bulup tıklayın.
  • Açılan ekranda arama kısmına rehberinizde var olan yada rehberinizde kayıtlı olamayan ama Telegram kullanıcı adını bildiğiniz kişileri yazarak doğru kişi olduğundan emin olarak işaretleyip sonraki aşamaya geçelim. Bu aşamada grubumuza bir isim verelim ve onaylayalım.
  • Bu şekilde grubumuz kurulmuş olacak.
  • Grubun adına tıklayıp mesaj yazma bölümüne girelim, açılan sayfada üsten grup adına tıklayalım, Karşımıza grupla ilgili bilgiler ve bu bilgiler üstünde kalem simgesi çıkacak.
  • Bu ekranda aynı zamanda gruptaki üyeleri göreceğiz, bu alandan üyenin üstüne tıklayıp, üyeyi yönetici yapabilir, yönetici yaptığınız üyenin yöneticilik yetkilerini ayarlayabilir yada üyenin grup ayaralarından bağımsız olarak izinlerini değiştirebilirsiniz.   

  • Bu kalem simgesine tıklayıp aşağıdaki ekranı açalım.
  • Burada da gördüğünüz gibi grup varsayılan olarak Gizli seçeneği ile açıldı, gizli kalması uygun olacaktır.
  • Yeni üylerin gruba dahil oldukları andan önceki mesajları görmesi yada görmemesi ayarını da üstüne tıklayıp değiştirebiliriniz.
  • Bizim için asıl önemli olan İzinler bölümü. Bu alana tıklayıp aşağıdaki ekranı açalım.

Bu ekrandaki ayarları Grupta Yönetici yetkisi dışındaki üyeler için geçerli olacak olan ayrlardır. Tikli alanları üstüne tıklayıp yetkileri değiştirebilrisiniz. Ayrıca Yavaş mod alanından üyelerin mesaj gönderme sıklıklarını ayarlayabilirsiniz.

İşlemler bu kadar.

Gelelim bu grubu öğrencilere duyurmaya, bunun için EBAda 2 seçeneğimiz var, birincisi EBA gruplar alanından sınıf grubu oluşturup eba anasayfada bu gruplara özel bilgilendirme mesajı yayınlamak ikincisi, EBA özel mesaj sitemini kullanmak.

Ebaya girdiğinizde üst sağda karşınıza bir zarf simgesi çıkacak, buraya tıklayıp açılan sayfadan Yeni Mesaj butonuna tıklayalım, Kullanıcı Seç butonuna tıklayıp Gruplar yazan seçeneğe tıklayıp daha öncedek oluşturmuş olduğumuz öğrenci gruplarından hangisine mesaj atacaksak onu seçelim.

Mesaj içeriği için seçeneğimiz var, birinci seçenek öğrenciye telegram kullanıcı adımızı gönderip, telegramda bu kullanıcı adını arayıp size mesaj atmalarını istemek, gelen mesajlardan öğrencinin kullanıcı adını öğrenip gruba bu kullanıcı adını üye olarak eklemek.

İkinci seçenek, Grup ayarlarını düzenle dediğimiz kısımda, Grup türü alanında Gizli yazıyordu malumunuz, bu gizli seçeneğine tıklayalım, bu alanda grubun davet bağlantı adresi karşımıza çıkacak, bu bağlantısı yine EBAdan öğrencilere gönderip gruba dahil olmalarını sağlayabilirsiniz.

Bu gizlilik ayarındaki bağlantıyı o ekranda bulunan Bağlantıyı Sil seçeneği ile istediğiniz zaman silip davet bağlantısını geçersiz hale getirip yeni bağlantı oluşturabilirsiz.

Umarım açıklayıcı olmuştur.

Kolay gelsin

Saygılar.

Youtube Kanalıma Abona Olmayı Unutmayın

Benzer İçerik

1-2-3-4.Sınıf 1.Dönem Biçimlendirici Değerlendirme Ölçekleri-2024

Dosyalar Güncellendi. Okul adı ve eğitim öğretim yılı vb okula özel bilgileri ilk sayafadan doldurmanız …

Hafızoğlu.NeT | Katre | Söz Uçar, Yazı Kalır... sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et