Forum Hafızoğlu

Tam Versiyon: Fısıltıyla Gelen Felce Dikkat
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.

<!-- / icon and title --><!-- message -->
Dünyada pek çok kişi, çoğu zaman göz ardı edilen son derece hafif semptomlarla gelen felç nedeniyle fiziksel ve mental zarar görüyor.

Yapılan çalışmaya katılan 22,000 kişinin yaklaşık %18’inde bu tür semptomların olduğu açıklandı. Bu semptomların görüldüğü kişilerde, fiziksel ve mental fonksiyonlarına ait test sonuçlarının normalden daha düşük değerlerde olduğu belirlendi.

Alabama Üniversitesi’nde biyoistatistik profesörü George Howard, bunun toplumda büyük bir sağlık sorunu olduğunu belirtiyor.

Yapılan araştırmaya yaşları 45 ve üzeri olan kişilerin katıldığı, ve katılımcıların %40’ının siyahi olduğu ve yarısının da kadınlardan oluştuğu açıklandı.

Katılımcıların fiziksel ve mental durumlarını belirlemek üzere standart testler uygulandığı, ve aşağıda yer alan felç semptomlarının araştırıldığı belirtildi:

• Özellikle bedenin bir tarafında gelişen, yüzde, kollarda, veya bacaklarda aniden görülen uyuşukluk veya halsizlik.
• Konuşmada veya anlamada görülen ani güçlük, karışıklık
• Ani görme bozukluğu
• Nedensiz ve birdenbire başlayan şiddetli başağrısı
• Ani baş dönmesi, yürümede güçlük, veya denge veya koordinasyon kaybı.

Yapılan çalışmada, 3,400’den fazla katılımcı, bu semptomları yaşadıklarını, ancak ne felç ne de geçici iskemik atak teşhisi konmadığını belirttiler.

Ancak, araştırmacılar semptomların kişiye zarar verdiğini belirtiyorlar. Semptomların görüldüğü kişilerde, sağlıklı kişilere göre, fiziksel fonksiyonların 5.5, mental fonksiyonların ise 2.7 puan daha düşük olduğu belirlendi.

Howard ekliyor: “İnsanlar bu semptomların ne kadar önemli olduğunu farkında değiller, veya doktorlar tedaviye başlamak için bu semptomların yeterince önemli olduğunu düşünmüyorlar.”

Ohio State Üniversitesi’nde nöroloji ve pediatri profesörü Dr. E. Steve Roach, yapılan bu çalışmayla elde edilen verilerin, tıpta yeni bir kavram olmadığını söylüyor ve ekliyor: “Pek çok kişide hiçbir semptom olmadığı halde felç görülebiliyor ve bu yaklaşık bir asır önce ortaya konmuş bir gerçek.”

Ancak Roach, felç öncesi ortaya çıkan bu "fısıltıların" çok önemli bir mesaj taşıdığına dikkat çekiyor.

Stroke’ın 3 Ağustos sayısında bu çalışmaya yer verilmiştir.
bılgı için teşekkürler