Forum Hafızoğlu

Tam Versiyon: Pasif İçicilik Kalp Hastası Yapıyor
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.

<!-- / icon and title --><!-- message -->
Sigara dumanından pasif olarak etkilenmenin, kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini yüzde 20-30 artırdığı vurgulandı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cemil Gürgün, yaptığı yazılı açıklamada, sigaranın sağlık üzerinde olumsuz etkilerinin giderek artan sıklıkla görüldüğünü, uzun dönem sigara içenlerde ölümlerin yüzde 50’sinin önlenebilir olduğunu ve bunlarında yarısını kardiyovasküler ölümlerin oluşturduğunu belirtti.

Bu etkinin günlük içilen sigara miktarı ve içim süresiyle doğru orantılı olduğunu kaydeden Gürgün, sigaranın olumsuz etkisinin her iki cinste de görüldüğüne işaret etti. Gürgün, şu bilgileri verdi:
“Ancak sigaranın kadınlardaki etkisi biraz daha kuvvetlidir. Sigara içenlerde miyokard enfarktüsü ve kardiyak ölüm riski, içmeyenlere göre erkeklerde 2.7, kadınlarda 4.7 kat daha fazla bulunmuştur. Çevresel sigara dumanına maruz kalan bireylerde de kalp hastalığı riski artmaktadır. Miyokard enfarktüsü geçiren kişilerin sigaraya devamı durumunda, ani ölüm riski yüksektir. Oysa miyokard enfarktüsü geçirmiş olgularda sigaranın bırakılmasını takiben birinci yılda risk yarı yarıya azalmakta, ikinci yıl içinde de risk hiç içmeyenler düzeyine inmektedir.”

Sigara dumanından pasif etkilenmenin, koroner kalp hastalığı ve diğer sigara ilişkili hastalıkların oluşmasını arttırdığını belirten Gürgün, “Sigara dumanından pasif olarak etkilenme, kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini yüzde 20-30 artırıyor” görüşünü bildirdi.

Sigaranın bıraktırılmasındaki en basit ve genellikle en etkin yöntemin kişinin ikna edilmesi olduğunu vurgulayan Gürgün, sigarayı bırakma sonrası ilk haftalarda görülen sigara yoksunluk semptomlarını azaltmada nikotin replasman tedavisinin etkili olabildiğini kaydetti.
<!-- / message -->