29-07-2006, 18:11
A
Arpacık Soğanı : Çok ufak yumru halinde iken topraktan çıkarılıp kurutulan ufak çaplı Kuru Soğanlar
Al Dente : Makarnayı veya spagettiyi çok fazla haşlamadan servise çıkarmaktır. Spagetti için Al Dente yaklaşık 12 dakika haşlamaktır.
Asma Yaprağı : Üzüm fidanlarının yaprakları. Sarmalar için taze ve ince olanlar kullanılabileceği gibi salamura yapılmış asma yaprakları da satılmaktadır.
Aperatif : Yemekten önce içilen içki
Ançuez : Tuzlanarak zeytinyağında yatırılan hamsi veya ufak sardalya balığı
B
Boca etmek : Bir defada bütün yemeği veya sosu veya suyu herhangi bir kaba boşaltmak
Balsamik Sirke : İtalyada üretilen ve şaraptan yapılma özel
lezzeti olan koyu renkli bir sirke çeşidi
Buke : Lezzet vermesi için bir ufak torba içinde kaynamakta olan çorba suyuna konan karışım. Kekik, maydanoz, nane, fesleğen biberiye
Bulaşık Makinesi Tuzu : Bulaşık makinelerinde kullanılan ve
suyun kirecini alan özel bir tuz marketlerde satılır.
Normal tuz kullanılmaz.
Benmari usulü : Eritilecek veya pişirilecek bir malzemenin içi su dolu diğer bir kap içine oturtulması.Bu su dolu kabın kay- natılarak hasıl olan ısı ile asıl kaptaki malzemenin pişirilmesi veya eritilmesi
Beşamel Sos : Margarın ve yağın hafif ateşte kavrularak buna yavaş yavaş süt ,krema veya çorba suyu ilavesi ile elde edilen sos.İlave edilen sıvını azlığı veya çokluğuna göre kıvamı ayarlarlanabilir.Çorbalar için koyu boza kıvamı yeterlidir.
Biber yakmak : Tereyağı yakmakla eş anlamlıdır
Bir taşım kaynatmak : Pişmiş herhangi bir yemeği kaynama noktasına getirerek ateşi söndürmek
Blender : Çorba malzemesini veya diğer bir malzemeyi inceletmek Ve pürüzsüz hale getirmek için kullanılan bir mutfak gereci
Balık Fileto : Ortasından ana kılçığı çıkarılmış derisi yüzülmüş veya yüzülmemiş büyük cins balık.Fileto balığı büyüklüğüne göre ikiye veya üçe bölünebilir.
C
Chili Powder : Yurtdışında çok kullanılan acı kırmızı biber, kimyon, oregano, tuz, sarmısak tozu karışımı.
Ç
Çiroz : Açık havada rüzgarlı ve serin bir yerde iyice kurutulan Uskumru balığı
Çintmek : Çok ince doğramak , kabak çintme tabiri kabakları tavla zarı iriliğinde doğramak
D
Demleme : Pişen bir yemeği kendi buharı ile bir süre daha kapalı kapakla bekletme
Düdüklü Tencere : Paslanmaz çelik malzeme ile imal edilmiş dışarıya hiç buhar kaçırmayan özel tencereler.Pişirme müddetini en aşağı yarı yarıya azaltır.İlk piyasaya çıktığında buhar kaçırma subabındaki delikten buhar çıkarken düdük sesi çıkardığından adı böyle kalmıştır.Yeni modellerinde buhar kaçırma olayı yoktur.Herşey otomatik cereyan eder.Her mutfakta bulunmasında yarar vardır.Bazı yemekler düdüklü ile çok kolay olur.
E
Et Fileto : Kemiği çıkarılmış hafif dövülmüş ete de Fileto denir
Erişte : İnce kesilmiş düz makarna veya hamur
Erzak : Yiyecek ve içecekle alakalı her türlü malzemenin genel ismi
F
Flambe etmek : Tavada hazırlanan et yemeklerinin üzerine içki dökerek tavayı içindeki etle alevlendirmek suretiyle alkolünü uçurarak içki lezzetin yemekte bırakmak
G
Graten-Gratine : Herhangi bir yemeğin üstü kızarana kadar fırında tutulmasıdır.Bilhassa üzerinde kaşar olan yemeklerde kullanılan bir tabirdir.
Garam Masala : Kuzey Hindistana has bir baharat karışımıdır. İçinde kişniş, kimyon, tarçın, karanfil, karabiber defne yaprağı gini baharatlar bulunur. Et yemeklerinde kullanılır.
Garni/Garnitür : Ana yemek et tavuk v.s. yanına verilen haşlama,kızartma sebze veya hamur işi pilav gibi yan ürünler
Göz Kararı: Mutfak konusunda tecrübeli kişiler malzemeyi göz kararı kullanırlar.Fakat onların tecrübeleri verilen ölçüleri ufak farkla tutturur. Dibi tutmak suyunun veya yağının azlığı sebebiyle
H
Helmeleşme : İyice pişmiş malzemenin püreye yakın hale gelmesi
Havaneli : Piriç döküm Havanın dövmeye yarayan sapı
Arpacık Soğanı : Çok ufak yumru halinde iken topraktan çıkarılıp kurutulan ufak çaplı Kuru Soğanlar
Al Dente : Makarnayı veya spagettiyi çok fazla haşlamadan servise çıkarmaktır. Spagetti için Al Dente yaklaşık 12 dakika haşlamaktır.
Asma Yaprağı : Üzüm fidanlarının yaprakları. Sarmalar için taze ve ince olanlar kullanılabileceği gibi salamura yapılmış asma yaprakları da satılmaktadır.
Aperatif : Yemekten önce içilen içki
Ançuez : Tuzlanarak zeytinyağında yatırılan hamsi veya ufak sardalya balığı
B
Boca etmek : Bir defada bütün yemeği veya sosu veya suyu herhangi bir kaba boşaltmak
Balsamik Sirke : İtalyada üretilen ve şaraptan yapılma özel
lezzeti olan koyu renkli bir sirke çeşidi
Buke : Lezzet vermesi için bir ufak torba içinde kaynamakta olan çorba suyuna konan karışım. Kekik, maydanoz, nane, fesleğen biberiye
Bulaşık Makinesi Tuzu : Bulaşık makinelerinde kullanılan ve
suyun kirecini alan özel bir tuz marketlerde satılır.
Normal tuz kullanılmaz.
Benmari usulü : Eritilecek veya pişirilecek bir malzemenin içi su dolu diğer bir kap içine oturtulması.Bu su dolu kabın kay- natılarak hasıl olan ısı ile asıl kaptaki malzemenin pişirilmesi veya eritilmesi
Beşamel Sos : Margarın ve yağın hafif ateşte kavrularak buna yavaş yavaş süt ,krema veya çorba suyu ilavesi ile elde edilen sos.İlave edilen sıvını azlığı veya çokluğuna göre kıvamı ayarlarlanabilir.Çorbalar için koyu boza kıvamı yeterlidir.
Biber yakmak : Tereyağı yakmakla eş anlamlıdır
Bir taşım kaynatmak : Pişmiş herhangi bir yemeği kaynama noktasına getirerek ateşi söndürmek
Blender : Çorba malzemesini veya diğer bir malzemeyi inceletmek Ve pürüzsüz hale getirmek için kullanılan bir mutfak gereci
Balık Fileto : Ortasından ana kılçığı çıkarılmış derisi yüzülmüş veya yüzülmemiş büyük cins balık.Fileto balığı büyüklüğüne göre ikiye veya üçe bölünebilir.
C
Chili Powder : Yurtdışında çok kullanılan acı kırmızı biber, kimyon, oregano, tuz, sarmısak tozu karışımı.
Ç
Çiroz : Açık havada rüzgarlı ve serin bir yerde iyice kurutulan Uskumru balığı
Çintmek : Çok ince doğramak , kabak çintme tabiri kabakları tavla zarı iriliğinde doğramak
D
Demleme : Pişen bir yemeği kendi buharı ile bir süre daha kapalı kapakla bekletme
Düdüklü Tencere : Paslanmaz çelik malzeme ile imal edilmiş dışarıya hiç buhar kaçırmayan özel tencereler.Pişirme müddetini en aşağı yarı yarıya azaltır.İlk piyasaya çıktığında buhar kaçırma subabındaki delikten buhar çıkarken düdük sesi çıkardığından adı böyle kalmıştır.Yeni modellerinde buhar kaçırma olayı yoktur.Herşey otomatik cereyan eder.Her mutfakta bulunmasında yarar vardır.Bazı yemekler düdüklü ile çok kolay olur.
E
Et Fileto : Kemiği çıkarılmış hafif dövülmüş ete de Fileto denir
Erişte : İnce kesilmiş düz makarna veya hamur
Erzak : Yiyecek ve içecekle alakalı her türlü malzemenin genel ismi
F
Flambe etmek : Tavada hazırlanan et yemeklerinin üzerine içki dökerek tavayı içindeki etle alevlendirmek suretiyle alkolünü uçurarak içki lezzetin yemekte bırakmak
G
Graten-Gratine : Herhangi bir yemeğin üstü kızarana kadar fırında tutulmasıdır.Bilhassa üzerinde kaşar olan yemeklerde kullanılan bir tabirdir.
Garam Masala : Kuzey Hindistana has bir baharat karışımıdır. İçinde kişniş, kimyon, tarçın, karanfil, karabiber defne yaprağı gini baharatlar bulunur. Et yemeklerinde kullanılır.
Garni/Garnitür : Ana yemek et tavuk v.s. yanına verilen haşlama,kızartma sebze veya hamur işi pilav gibi yan ürünler
Göz Kararı: Mutfak konusunda tecrübeli kişiler malzemeyi göz kararı kullanırlar.Fakat onların tecrübeleri verilen ölçüleri ufak farkla tutturur. Dibi tutmak suyunun veya yağının azlığı sebebiyle
H
Helmeleşme : İyice pişmiş malzemenin püreye yakın hale gelmesi
Havaneli : Piriç döküm Havanın dövmeye yarayan sapı